Den Gode Fortælling

FÆLLES ENERGI???

VEL 150 PERSONER VAR MØDT OP i Sdr. Nissum hallen torsdag aften for at høre om mulig fælles forsyning af Vedvarende Energi? På billedet herover er Morten Paakjær ved at byd velkommen på vegne af den kommende forening: SHN-Energi. Der henvises i øvrigt til en meget fortællende hjemmeside: www.SHN-energi.dk

Karsten Holm – også fra SHN, fortalte om energikrise, knaphed, og grøn omstilling, som nu kan gennemføres mere udbredt ved lokal forankring. Derefter forklarede Jens Andreas Vestergaard (billedet) -også kaldet Drest, om hele projektet, som det er skitseret: 4-5 150 m høje vindmøller på engene nord for Ondaftenvej, måske 12 ha solceller. I alt ca. 240 mio kr. der skal sælges lokale andele á 2500 kr og med en pris på 30 øre/kwh skulle det balancere? der regens med en overproduktion, så der også er “ekstern” indtægt via RAH’s net og videre ud. Men primært til eget forbrug i lokalområdet.

Her ses arealet. møller tænkt tv for den hvide linje (naturgrænse) og nok længst mod vest? Derfor udestår mange møder med lodsejere og myndigheder, kirke osv.

Der var kaffe og PC’er og kage. Og her afventer Karsten? og forsker, prof. emeritus Ulrik Jørgensen at skulle fortælle om de politiske forudsætninger og muligheder for energifællesskab. Man har i dag ret til at producere og forbruge energi lokalt! Derved bliver det billigere og kan styrke fællesskabet.

Torben Gudiksen fra byrådet fortalte om kommunens rolle med at skabe rammerne for godkendelser, om lokalt ejerskab og det gode ved at beholde pengene lokalt.

Hanne Winther fra SHN gennemgik i korte træk foreningens formål og opgaver. IKKE MINDST OPFORDREDE HUN TIL AT TEGNE MEDLEMSKAB!              Opfordringen gælder også ejere af fritidsboliger, da de også ønskes at være deltagere. Det kan muligvis give fortrinsret til tegning af andele?

Se mere på SHN-energi.dk 

EN “STILLE” AFTEN I THORSMINDE.

  En mørk hovedgade uden et levende væsen. Ikke engang en hund. Man skulle tro at Thorsminde var uddød her i (ud-) forkanten af Danmark?

Men i Mindbocentret var der snak, glade stemmer og en skøn duft af jul!

                   

En gruppe nydelige og aktive damer var godt igang med at ville gøre julen festlig for andre. Christina Ruby var vejleder og kreativiteten blomstrede. Igen den 5. december samles man til endnu en kreativ aften som juleforberedelse.

                             

I Thorsmindehallen var der højlydt instruktion i temporoning. Man svedte bravt og man “kæmpede bravt med at holde kursen”. Flere deltager sædvanligvis, men netop nu var der flere aktiviteter at gå til. Coastal Rowing i smult vande. Der er faktisk 2 aktive hold!

  Ved indgangen til Naturskolen duftede der af mad. Et hold “veteraner” havde netop indtaget forretten til aftenens middag for mænd der kan “finere madlavning”: røget mørksej med tilbehør, hovedretten bestod af kyllingefilet fyldt med årstidens grøntsager. Afsluttende med kirsebærfromage.

EN SKØN AKTIV AFTEN I THORSMINDE!

 

GLADE GRÆSKARBØRN VED KOGLEHUSET.

  KLITFERIE havde inviteret til græskarevent søndag den 16. oktober om eftermiddagen. Til gavn for Staby Skoles klasserejse. Flot initiativ og det lykkedes at få folk af huse og at få børnene engageret.

Det første man faldt over var containere med store græskar.

   

Dernæst flittige børn, som med stor kreativitet fremstillede græskarlygter til senere udsættelse i skoven. Imens kørte nogle tur i Safaribussen (den var kørt, da jeg ville fotografere den).

Det blev til mange fine hyggelige og uhyggelige græskarhoveder. Imens hyggede de mange gæster sig med snak, kaffe/kage og Kurts utrætteligt grillede pølser. Klitferie havde selvfølgelig også indbudt sine gæster i feriehusene, så der var en dejlig stor andel af turister, som med godt humør var med til at øge stemningen og omsætningen!!

                                     

DANS PÅ STRANDEN.

Jacob Ries er museumsinspektør på               Sct. George og bød velkommen ved at sætte os i stemningen julenat 1811, hvor de to engelske linjeskibe forliste netop her. de døende sømænd og soldater har nok gjort sig tanker, som kommer til udtryk i forestillingen her: SIRENERNES DANS. fremført af Holstebro Dansekompagni. Christian From fra HD introducerede med reference ti Odysseus, der lod sig binde ved masten og fik voks i ørerne for at komme forbi sirenerne, da han skulle sejle mellem Italien og Sicilien. (det er også i dag et skrapt farvand)

Man varmede op på forskellig vis. Nogle med lidt at spise og et eller to glas? i læ i klitterne (det var østenvind). En af danserne blødgjorde sin krop ved ekstreme øvelser.

Så var vi klar til en dejlig spændende musik og flot spændstig dans med megen  symbolik. De var faktisk rigtig dygtige!!

       

Sømændene kæmpede naturligvis forgæves mod sirenernes dans/sang og forsvandt, ligesom det hele fortonede sig i mytologisk tankespind????

BRYLLUP PÅ PALLISBJERG.

Der var lørdag stort flot bryllup på Pallisbjerg. Desværre var jeg ikke indbudt, det  var privat, men min nysgerrighed fik mig ind på området og jeg nød den gode musik. Reception her syd for hovedbygningen og dinner med musik i telt nord for.

Dejligt at det bruges.