Vesterhavsklyngen

Thorsminde – Sdr. Nissum – Husby – Staby – Madum

HVIDNÆSE I HUSBY.

                           

HVIDNÆSE lå tålmodigt og ventede på at blive genstand for analyse af sin sundhedstilstand. Vel 100voksne og 30-40 børn ventede lige så tålmodigt. Det var kl 11 søndag at så mange havde fundet vej til Plantørboligen i Husby. Hvidnæse som er en delfin og som lever i de danske farvande, mest i havområder, var strandet på Græm Strand.

 

 

 

Et hold forskere fra Aalborg Universitet med bl.a. Sussie Pagh ph.d. fra biologisk monitorering af miljøet og Åge kr. Olsen, veterinær fra Aau’s naturvidenskabelige fakultet, som bl.a. undersøger “faldvildt” og flere andre biologer, var kommet hertil for at undersøge Hvidnæse.

Først blev den målt op!! På alle leder og kanter. Det var en unge, kun 1,95 m lang og måske med en vægt på 100 kg-anslået. Længde, bredde, livvidde, luffelængde osv. Alt blev målt og noteret. Det er godt nok omfattende at være forsker? Og detaljeret i en grad, så man kun kunne beundre de tålmodigt ventende , især børn. Efter over ½ time blev der endelig snittet i hudlaget for så overalt at måle spæklaget- tæt på 13 mm over det hele. God sund tilstand.

       

Endelig et snit, der skar igennem. Hovedet blev som det første skåret af lige efter øverste rygsøjle, således at man kunne udtage hjernemasse til annalyse, hvorfor det blev puttet i små glas. Kødet så pænt og rent ud. Og man fortsatte dissekeringen.

  Hovedet for sig. Kun lidt blod.

Efter en time og med udsigt til samme nødvendige omhyggelighed resten af middagen, fortrak jeg for at pleje min hofteoperation. Det havde været givende, hvis de dygtige og vidende personer undervejs havde fortalt lidt om hvad, hvorfor og resultater ud fra dagens arbejde. Måske en ide til en anden gang??

 

Del på Facebook