Vesterhavsklyngen

Thorsminde – Sdr. Nissum – Husby – Staby – Madum

De yngste elever fra Staby Skole stiftede bekendtskab med Beethoven

Fredag den 25. januar var en hel flok børn og voksne fra Staby Skole på tur til Musikteatret i Holstebro, hvor de skulle til klassisk koncert med et professionelt symfoniorkester. Orkesteret afholdt generalprøve med Stettin Kammerkor og pianisten Zbigniev Raubo, i forbindelse med afholdelsen af Tvinds Vinterkoncert 2019.


Sune Jørgensen, også fra Staby, har i en årrække været hovedarrangør for den årlige koncert. ”Eftersom vi har flyttet hele arrangementet ind i Musikteateret, i stedet for at afholde det i sportshallen på Tvind, har vi nogle bedre rammer til at invitere flere til at komme og kigge med. Derfor fik vi den idé at invitere lokale skoler til at komme med til generalprøven. Eftersom en generelprøve ikke er den egentlige koncert, er det en god lejlighed til at unge mennesker kan få et indblik i, hvordan det hele fungerer. Det hele er lidt mere informelt.”

Indskolingen fra Staby skole, 43 børn og fire voksne var med til den afdeling, hvor det polske symfoniorkester Filharmonia Zielonogórska spillede to stykker af Ludwig van Beethoven.
Først den langsomme 2. sats fra Symfoni nr. 7, og derefter ”Fantasi for klaver, kor og orkester som var forgængeren af den store 9. Symfoni – den med ”Freude, schöner Götterfunken”. Det er et flot stykke musik, hvor pianisten lægger ud med en kraftfuld indledning. Derefter kommer orkesteret med, og til sidst bryder koret ud i jublende sang, på tysk. Meget smukt, men også uvant for små ører. Det gik dog meget godt med at blive siddende og tage de mange indtryk ind.

Alma fra 2. klasse konstaterede at ”det bedste var at de kunne spille alle sammen på en gang, det lød rigtig godt.” Alma går selv til violin, så hun var hurtig til at gennemskue, at de nok at havde øvet sig i rigtig lang tid. Ingrid, som går på samme stamhold bemærkede at ”dirigenten har nok selv spillet et instrument, fordi ellers ved han jo ikke, hvordan han skal forklare til de andre, hvordan de skal spille.” Pigerne havde også set, at pianisten og dirigenten snakkede sammen når de var færdige med at spille. ”De skulle nok lige aftale hvordan de skulle gøre tingene.” siger Alma. Ingrid fortsætter: ”Det er nok dirigenten der bestemmer mest, han styrer hele orkesteret. Ham der spiller klaver skal jo bare huske det, han selv skal spille.”

Børnene i indskolingen har musikundervisning en gang om ugen. ”Vi spiller på en hel masse forskellige instrumenter: trommer, triangler, tamburiner, rasle-æg og de der pinde” fortæller Alma, og Ingrid fortsætter ”mange af os på skolen er også begyndt at spille violin, og vi optrådte også for forældrene til skolefesten”. ”Jeg ville nok have sommerfuglen i maven hvis jeg skulle optræde med et stort symfoniorkester” konstaterer Alma: ”Jeg er 8 år nu, så hvis jeg øver mig i 10 år kan det være, at jeg også kan spille i sådan et orkester.”

Efter koncerten gik børnene og lærerne op til Holstebro Rådhus hvor de spiste deres madpakker i den store foyer. Børnene havde måske ladt sig inspirere af det polske kammerkor, fordi det lød fantastisk godt i den store sal når de alle sammen sang fødselsdag for Oliver, som fyldte 8 år.

Annica Mårtensson (forstander på Det Nødvendige Seminarium), hvis søn Neo også går i 0. klasse på Staby Skole, har været med til at forberede arrangementet, sammen med kollegaerne på Tvind. ”Vi inviterede alle de lokale skoler vi kunne komme i tanker om til generalprøven, men vidste godt at vi måske var lidt sent ude med invitationen. Alligevel kom der cirka 550 børn og lærere i alt, fra Staby, Ulfborg, og Sevel skoler, samt Stadil – Vedersø Friskole, Halgård skole, Balletskolen og Livsstilshøjskolen. Det var over al forventning at der kom så mange.”  Annica fortsætter: ”Jeg tror alle havde en dejlig formiddag, med mange anderledes indtryk. Det har bestemt været en stor succes – og vi håber vi kan gøre det igen næste år”.

Del på Facebook