Vesterhavsklyngen

Thorsminde – Sdr. Nissum – Husby – Staby – Madum

FÆRDEN UDEN GENFÆRD I STABY KIRKE.

Tirsdag formiddag fortalte Karen Nørgaard omfattende om Staby Kirke. Vi begyndte med den flotte kirkegård, hvor “tro, håb og kærlighed” var et gennemgående tema. Ligeledes da vi så nærmere på apsis med sine 6 arkader med halvsøjler, firkløvervinduerne hugget i en sten, franske liljer på basis og treenighedscirkler i tre af de store granitkvadre (kvadrat-firkant) kirken er bygget af. Oprindelig bygget i 109? af Erik Ejegod, der var blevet kaldt hjem fra Italien for at blive konge efter sin bror Oluf Hunger. udbygget stort i 1200 -tallet. Tårn fra 1400. Oprindeligt med spir. Efter en storm som nu.- med tårnfalkepar.

I våbenhuset møder vi et gammelt dåbsfad, der var blevet brugt som fodertrug. Det fabelagtige kalkmaleri fortæller om Jesus undfangelse med de tre vise mænd og korsfæstelsen med Marie og Johannes som vidner og med teksten forneden på korset “ece homo”. Jeg er et menneske. udført 1542! Døren i kvindeindgangen er adgang til de Lindes gravkapel 1775. Død i 1765 84 år gammel. Hustruen døde 50 år før. Skæbner på Pallisbjerg.

Koret med det skønne firkløverlys, døbefont med rebsnoninger som symbol for styrke og sølvkorset. Enkelt og elegant. Og ikke mindst et portræt af Erik Ejegod. Danmarks første kongeportræt. Det nød vi til tonerne af Maries 18 klokkers spil.

Svend Åge Madsen i Staby har skåret utallige ikoner. Her et af de flottere kombinerede. Og udenfor et hul i muren til uddeling af nadver til “spedalske”. (Det blev dog ikke åbnet i tiden med corona)

Og efterveer i jernsandsten  i koret efter at bønderne sleb sine plovskær her.

Del på Facebook