Vesterhavsklyngen

Thorsminde – Sdr. Nissum – Husby – Staby – Madum

Forskningens døgn i Staby

Mandag aften havde SHN-Energi og Vesterhavsklyngen inviteret til foredrag i Staby under overskriften “Hvem skal eje vinden?” – Kontraverserne natur i energitransitionen.

Foredraget var arrangeret som en del af “Forskningens Døgn” der går ud på at brede viden og forskning ud af universiteterne og tæt på befolkningen.

Seniorforsker og Lektor ved DTU Vind, Julia Kirch Kirkegaard, gav et spændende indblik i de tendenser og ændringer især vindkraften har været igennem de seneste godt og vel 40 år, fra få og små enkelt-stående møller på 25 – 50 kW, der blev projekteret af små grupper af lokale intressanter hvis ambition var at producere deres egen energi, til nutidens store vindmølleparker på mange MW der rejses af store kapitalstærke selskaber, med det formål at tjene penge på den grønne omstilling, og hvor lokalbefolkningen som oftest er kørt ud på et sidespor. En af de store udfordringer ved den grønne omstilling er at der netop skal produceres rigtig megen grøn energi og det har langt de fleste danskere stor forståelse for, men kun de færreste ønsker at få møller i baghaven og da slet ikke hvis de ikke inddrages i projektet og også føler at de selv får noget ud af det.

Engagement og involvering fra de fremmødte var stor og lige så var spørgelysten.

Det er helt sikkert et emne der fortsat vil blive diskuteret i mange år frem.

 

Del på Facebook