Vesterhavsklyngen

Thorsminde – Sdr. Nissum – Husby – Staby – Madum

Kanoner og Flygtningebåd på St. George

Kanoner og flygtningebåd lærer os om strandinger før og nu

Når du besøger Strandingsmuseum St. George denne sommer, kan du opleve en gummibåd, som i vinteren 2022 drev i land på vestkysten, efter den formentlig var brugt til at transportere illegale flygtninge. Som noget nyt kan du også se, hvordan skibskanoner blev ladt til kamp.

Strandingsmuseum St. George i Thorsminde rummer fortællinger om nogle af verdenshistoriske største strandinger og laver nedslag i historien, som skildrer forlis og de mennesker, der var ombord.

Et af de nyeste nedslag er fra vores egen tid, hvor den aktuelle flygtningekrise er omdrejningspunktet. I december 2022 drev otte flygtningebåde i land på vestkysten, og en af bådene er nu udstillet på Strandingsmuseum St. George.

Båden er af en type, der anvendes til transport af illegale migranter fra Frankrig til England over Den Engelske Kanal. Det sker ofte, at det engelske politi eller kystvagten finder efterladte både på stranden og destruerer dem som affald. Båden, der er udstillet i Thorsminde, er formentlig skyllet tilbage i havet og ført til Danmark af en hård sydvestenvind i vinteren 2022.

 

Skyd eller bliv skudt

Ladte kanoner var vigtige, når skibe tog på havet og risikerede at komme i kamp. På Strandingsmuseum St. George kan du opleve flere kanoner, der er gået ned med skibe.

Lige nu viser og fortæller vi, hvordan kanonerne kunne lades med enkelt- eller dobbeltskud, hvor dobbeltskud i kanonen var særdeles effektivt på kortere afstande. Krudtladningen måtte dog reduceres for ikke at sprænge kanonen, så skuddets rækkevidde og nøjagtighed blev mindsket. Propper og tovværk sikrede, at krudt og kugler ikke blev våde eller forrykkede sig under sejlads.

 

En af verdenshistoriens største strandinger

På Strandingsmuseum St. George fortælles dramatiske strandingshistorier om de tusindvis af skibe, der gennem historien er forlist på den farlige jyske vestkyst. Det er fortællinger om liv og død, heltemod og næstekærlighed, og om kystbefolkningens møde med søfolk, skibe og varer fra hele verden.

I centrum er beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der skete ud for

Thorsminde i julen 1811, hvor de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence gik på grund under en orkan. På museet følger du skibene på deres sidste rejse og lærer om livet ombord gennem de mange genstande, som dykkere har bjærget. Du kommer også helt tæt på St. Georges kæmpestore ror, der hænger i tårnet.

Kontakt

Ulla Poulsen, Strandingsmuseum St. George

Fakta

Udstillingerne appellerer også til børn fra 4-5 år og op. Her kan du gå på opdagelse, lytte til fortællingerne, prøve interaktive spil, se film om arbejdet på skibet anno 1811. I må gerne kigge i skuffer og ind i skabe – og dykke ned i marinarkæologens univers og lege på havets bund uden at blive våd.

Læs mere her: www.strandingsmuseet.dk eller på Facebook-siden: Strandingsmuseum St. George

Vedhæftede billeder er til fri afbenyttelse, hvis Strandingsmuseum St. George krediteres.

Del på Facebook