Vesterhavsklyngen

Thorsminde – Sdr. Nissum – Husby – Staby – Madum

Mikroplast på skoleskemaet i Staby Skole

Over 100 skole-elever fra Staby og Ramme mødte mandag op i Tinghuset i Ulfborg, hvor de kunstværker, de har produceret under temaet “Havet på Hegnet”, blev udstillet.

Fiskenet og havaffald pryder i øjeblikket Tinghuset i Ulfborg. Langs en af de hvide vægge, som er tildækket af fiskenet, hvor fisk lavet af havaffald sidder fast, står Nikolaj Kønde Bøndergård. Han peger på én af fiskene, som har bittesmå plastikstykker limet fast på.

– Det viser, at fiskene spiser den plastik, som vi smider i havet. Det er dårligt og ødelægger naturen, siger han.

Det kunstværk, som Nikolaj Bøndergård har lavet sammen med andre elever fra Staby Skole, og som han kalder “Skyggenettet”, er et af mange af sin slags, som der mandag blev lukket op for i udstillingen med temaerne plastikforurening og skønhed i naturen.

– Jeg har aldrig før rigtigt tænkt over, at det var sådan et stort problem, siger Liv Bro, der går i 6. klasse på Staby Skole.

Det er elever fra Staby Skole og Ramme Centralskole, der mandag er samlet til fernisering af elevernes værker. Kunstværkerne blev til under en emneuge på skolerne, der for Staby Skoles vedkommende også bød på en ti meter lang hegnbeklædning lavet af gamle garn- og fiskenet, der har prydet skolens hegn lige siden – med navnet “Havet på Hegnet”.

I emneugen har eleverne sammen med kunstner Elisabeth Borch været ved havet og indsamlet den mikroplast, som nu bruges i mange af elevernes værker. Og for kunstneren er det vigtigt, at børnene bliver opmærksomme på havforureningen allerede nu.

– Det er et tiltagende problem, og det er jo dem, der kommer til at løse det i fremtiden, siger Elisabeth Borch.

Formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, Karsten Filsø (SF) talte ved ferniseringen, og han mener, at plastik-forureningen er et vigtigt punkt på dagsordenen for børnene.

– Det er så afgørende, at man får fat i børnene allerede nu. For så går de jo hjem og fortæller deres forældre om det, og på den måde kan man få en snak om det, siger han.

Elisabeth Borch har været henrykt for samarbejdet med børnene.

– Det har været helt vidunderligt, for de kaster sig jo ind i det med alt, hvad de har. Det tror jeg bestemt ikke er sidste gang, siger hun.

Udstillingen kan besøges frem til den 20. december.

 

Del på Facebook