Saxofonisten Thomas Agergaard havde til lejligheden komponeret et værk om vand! Det var altså en uropføring af fantasi over vand. Trods næsten ingen øvetid var det en flot og medrivende fremførelse af nogle talentfulde yngre musikere. Første del af en spændende aften på Strandingsmuseum Sct. George. Endog opført “under vandet” i museets udstilling om livet under vandet.
Vi hørte en ekvilibristisk Simon Troldam på keyboard (rislende vand), en indfølt Joel Illerhage på bas (han har skabt det funklende havuhyre i kælderen på Sct.George) og en understøttende Peter Bruun på meget blide trommer mm.
Det var en flot fantasi med mange lydbilleder og med muligheder for den enkelte musiker at være med. Nærmest som en jam-session, hvor fokus skifter fra musiker til musiker.
En god og gribende indledning til et vanvittigt spændende foredrag om, hvordan vand er blevet til? Hertil havde vi fået besøg af professor ved Niels Bohr Instituttet Uffe Graae Jørgensen.
Vi var langt ude i tid og rum. 3,8 mio år tilbage især, hvor Jupiter og Saturn bliver tiltrukket solen og derved frigør en meget stor mængde meteorer, som bombarderer jorden og månen. Pr. m² svarer det til en søjle af is på 2 km højde! Og den mængde svarer til mængden af vand i vores have! Det er en rimelig teori, som man stadig forsker i. Månen blev så arret, som vi ser den i dag, men den kunne ikke holde på vandet, da den er for let. Heldigvis er Jupiter og Saturn delvis på plads igen og beskytter os for meteornedslag. Håber vi!
Alene i vores solsystem er der 100 milliarder exoplaneter og de bestå næsten alle af jern+jord. Man kan efterhånden måle så fint, at man ville kunne observere liv i vores forstand, idet tegn på levende liv er forekomst af metan. Det er der indtil nu kun fra jorden. Men fremtidsfremskrivningen tilsiger at om 5 mio år, så er flere planeter beboede af os!!
En aften med stor oplevelse og viden.